Faydalı Bilgiler

Soba Neden Tüter? 8 Sebep ve Yapılacaklar

Soba neden tüter? Soba yakılırken ortaya çıkan dumanın sebeplerini ve tüten sobaya ne yapılır keşfedin.

Başımızı sokup sıcak bir yuvada rahatça oturduğumuzda, kışın soğuk ve gri günlerinde bize sıcaklık ve huzur sunan şeylerin başında sobalar gelir. Birçok insan için bu mevsimin keyfini çıkartmanın vazgeçilmez bir parçasıdır. Sobanın etrafında toplanmak, aile üyeleri veya arkadaşlar arasında sıcak bir buluşma noktası haline geliyor. Sobanın tütmeye başlaması ise istenmeyen bir durum olarak karşımıza çıkar.

tüten soba

Soba düzgün yanmadığı zaman, dumanı bacalardan dışarı atmak yerine evin içerisine verebilir. Bunun çeşitli nedenleri arasında bacaların kirlenmesi, odunların aşırı ıslak olması ve havalandırma deliklerinin kapalı olması yer alır. Aşağıda, soba dumanının neden evinize girdiğini ve bunu durdurmanın bazı yollarını detaylı bir şekilde açıkladık. Sobanın güvenli ve verimli bir şekilde çalışmasını sağlamak için bilmeniz gereken birkaç şey var.

Soba tütmesinin başlıca nedenleri şunlardır:

  • Havanın çok soğuk olması
  • Odunların aşırı ıslak olması
  • Havalandırma deliklerinin kapalı olması
  • Bacaların tıkanması
  • Odunları tam yakamamak
  • Soba yanan odanın havasız olması
  • Bacanın kısa olmasından dolayı rüzgarlı havalarda sobanın tütmesi
  • Aşırı odun koymak

Sobanın Tütmesinin Nedenleri

soba neden tüter

Havalandırma deliklerinin kapalı olması, ıslak odunlar, aşırı odun yüklenmesi ve bacaların kirli olması sobanın tütmesine en çok neden olan etkenlerdir. Sobanın tütmesine neden olan etkeni öğrenmeniz durumunda dumanın evin içine girmesini engelleyebilirsiniz.

1. Soğuk Havalarda Soba Tüter

Sobayı yakarken tütüyorsa dikkat etmeniz gereken ilk şey sobanın sıcaklığıdır. Eğer soba çok soğuksa, yaktığınız zaman soğuk hava aşağı doğru inecek ve dumanı içeri verecektir. Eğer çok soğuk olan bir evde sobayı yakacaksanız, içerisine az bir miktarda odun parçası atarak tutuşturun ve sobayı ısıtın. Odunları sonrasında atarak duman çıkmasını engelleyebilirsiniz.

2. Odunların Çok Islak Olması

Sobanın tütmesinin en yaygın nedenlerinden biri odunları aşırı ıslak olmasıdır. Ateşin düzgün bir şekilde yanması için odunların yeterince kuru olması gerekir. Odunlar ne kadar ıslak olursa sobanın yanması da o kadar zor olacaktır. Yakacak odun olarak kuru odunları tercih ederseniz sobanız tütmeyecektir.

3. Havalandırma Deliklerinin Kapalı Olması

Soba dumanı içeri veriyorsa havalandırma delillerinin açık olup olmadığını kontrol edin. Sobada bulunan havalandırma deliklerinin kapalı olması durumunda, ateş yanan bölüm hava almayacağı için soba tütmeye başlar. Bu durumda dumanı evin içine vermeye başlar. Yanan ateşin nefes alması ve verimli bir şekilde yanması için havalandırma deliklerini açık tutun.

4. Bacaların Kirlenmesi ve Tıkanması

Kirli ve tıkalı bacalar hava akışını engelleyeceği için sobanın tütmesine neden olur. Bacadan duman dışarı çıkmayacağı için içeriye verecektir. Bacaları yılda en az iki defa düzenli olarak temizlerseniz sobanızdan duman çıkmasını engellemiş olursunuz.

5. Odunları Tam Yakamamak

Sobadan en iyi şekilde faydalanmak için odunların tutuştuğundan emin olun. Eğer küçük bir ateş yakıp üzerine odunları atarsanız sobanız tütecektir. Sobanın tütmesini engellemek için ilk olarak küçük odunlarla bir ateş yakın. Bu odunlar tutuştuktan sonra üzerine kalın odunları atarak yakabilirsiniz.

6. Odanın Havasız Olması

Sobayı yaktığınız oda hava almıyorsa, temiz hava eksikliğinden dolayı duman tütebilir. Bacadan çıkan sıcak havanın, odada bulunan hava ile yer değiştirmesi gerekir. Eğer oda havasız kalmışsa soba dumanı içeriye verir. Bu durumda kapıları açarak odayı havalandırın.

7. Rüzgarlı Havalarda Sobanın Tütmesi

Rüzgarlı havalarda sobanız tütüyorsa, bacalarınız çok kısa olabilir. Kısa bacalar dumanı kolayca çekmeyeceğinden dolayı uzun baca tercih etmelisiniz. Baca, çatının en yüksek noktasından itibaren en az 1 metre yükseklikte olmalıdır.

8. Aşırı Odun Koymak

Sobaya çok fazla odun eklemeniz durumunda hava almayacak ve tütmeye başlayacaktır. Bu nedenle sobayı yakarken içerisine gerekli miktarda odun koyun ve boğulmamasını sağlayın. Aşırı odun koymanız durumuna soba tütmeye başlar.

Tüten Sobaya Ne Yapılır?

soba tütmesi

Tüten sobayı daha etkili ve daha az dumanlı bir şekilde kullanmak için, dumana neden olan şeylere dikkat etmelisiniz. Sobanın tütmesine neden olan etkeni öğrenmeniz durumunda sorunu da çözmüş olursunuz.

  • Sobanız tütüyor ve dumanı içeri veriyorsa ilk yapmanız gereken şey havalandırma deliklerini kontrol etmektir. Eğer havalandırma delikleri kapalıysa hemen açın ve sobanın havalanmasını sağlayın.
  • Soba sürekli tütüyorsa bacalar kirlenmiş olabilir. Bacaları yılda en az 2 defa temizleyin.
  • Islak odunlar sobanın tütmesine neden olur. Bu nedenle sobayı yakarken kuru odunlar kullanmaya özen gösterin.
  • Odunları sobaya yerleştirdikten sonra odunları yakabilecek bir ateş yakın. Bunun için soba jelleri kullanabilirsiniz.
  • Oda çok havasız ise soba tütme yapabilir. Bu durumda kapıları açarak odanın havalanmasını sağlayın.
  • Sobaya gereğinden fazla odun yerleştirirseniz hava almaz ve tütmeye başlar. Bu nedenle sobaya aşırı odun koymaktan kaçının. Kalın odunları soba tam tutuştuktan sonra atın.
  • Bacanın çok kısa olup olmadığını kontrol edin. Baca kısa olursa sobanız sürekli tüterek dumanı içeri verebilir.

Pelin Uslu

Ev dekorasyonu ile ilgili yenilikleri ve trendler hakkında insanlara yardımcı olacak konulara yer veriyorum. İç Mimarlık mezunu olmam nedeni ile konulara hakim biri olarak yayınlamış olduğum içeriklerle, ev dekorasyonu konusunda yardımcı olmak için buradayım. Salon, mutfak, yatak odası ve bir evin diğer tüm alanları için bulabileceğiniz harika dekorasyon fikirlerinden yararlanabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu