Kendin Yap

Cam Boyama Sanatı: Cam Nasıl Boyanır?

Cam boyama sanatı ile evinizdeki camları değerlendirerek bir dekorasyon ürününe dönüştürebilirsiniz. İşe yaramayan camları doğru malzemelerle boyayabilirsiniz.

Cam boyama ile evinizdeki soda şişesi, kavanoz, cam su şişesi gibi üretim malzemesi cam olan tüm ürünleri doğru malzemeleri kullanarak boyayabilirsiniz. Geri dönüşüm ile camlar çöpe gitmek yerine evinizin en ilgi çeken alanında bir dekoratif eşya olarak dekorasyona katkıda bulunacak. Camları sprey ve akrilik boya ile boyayıp sanat eserine dönüştürebilirsiniz.

Evinizde bulunan tüm cam eşyaları boyayıp geri dönüşüm ile kullanılabilir dekoratif bir ürün elde edebilirsiniz. Farklı renk ve desenler uygulanan camlar göz kamaştırıcı bir ürüne dönüşür. Kavanoz, bardak, şişe, masa ve vazo gibi cam eşyaları bir kaç basit adımda boyayarak yenileyebilirsiniz. Cam boyamada kullanılan boyalar, malzemeler ve cam nasıl boyanır diye merak edenler için ayrıntılı rehber oluşturduk.

Cam Boyama Sanatı

cam boyama sanatı

Cam boyama sanatı her yaş için eğlenceli ve kolay bir aktivitedir. Farklı renk boyalar ve desenler kullanılarak birbirinden göz alıcı tasarımlar elde edilmektedir. İster bir reçel kavanozu olsun ister soda şişesi, doğru teknikler kullanılığı zaman ortaya harika bir dekoratif ürün çıkarılabilir.

Cam boyamada genellikle hobi boyası olarak bilinen akrilik boya tercih edilir. Ancak sprey boya ile de cam objelerin boyandığını söyleyebiliriz. Farklı renklerdeki akrilik boya bir fırça yardımı ile cam üzerine uygulanarak desenler çizilir. Cam boyama desenleri hayal gücü kullanılarak çiçek, hayvan, insan ve herhangi bir desen olarak uygulanabilir. Geri dönüşüm ile dönüştürülen camlar göz alıcı bir etki oluşturur. Kullanılmayan ve çöpe atılacak olan cam şişeler artık bir dekoratif objeye dönüşür.

Kırık Cam Nasıl Yapıştırılır?

Cam Boyama Malzemeleri

Cam boyama işleminde kullanılacak olan malzemeler akrilik veya sprey boya, fırça, vernik ve boyanacak olan cam eşyadır. Cam boyama seti olarak satılan setlerin içerisinde tüm bu malzemeler bulunuyor. Ayrıca etiketlerle camın üzerine istenilen desenler verilebiliyor. Eğer desenli bir çalışma yapılacaksa etiket kullanılabilir. Camı boyamak için herhangi bir fırça kullanılabilir. Çizgi fırçası veya kıl fırça uygun fırçalardır.

Listeleyecek olursak cam boyama malzemeleri şunlardır:

  • Akrilik Boya, Sprey Boya veya Cam Boyası
  • Fırça
  • Vernik
  • Sticker Etiket

Cam Nasıl Boyanır?

Cam boyama işlemi tamponlama, mermerleme ve etiket tekniği kullanılarak yapılmaktadır. Tamponlama tekniği cam yüzeyin fırça yardımı ile kolaylıkla boyanmasıdır. Mermerleme tekniği cam objenin üzerinde mermer efekti oluşmasını sağlar. Etiket tekniği ise istenilen desenin cam objenin üzerinde oluşturulmasını sağlar. Şişe, vazo ve kavanoz gibi tüm cam eşyaları bu teknikleri kullanarak rahatlıkla boyayabilirsiniz.

Cam malzemeler şöyle boyanır:

  • Cam malzemeleri başarılı bir şekilde boyamaya başlamadan önce, yüzey temizlenmelidir.
  • Fırça boyaya batırılır ve mermerleme, tamponlama veya etiket ile desen yapma teknikleri ile cam boyanmaya başlanır.
  • Cam yüzey iki kat olacak şekilde boyanır. Her bir boyamada boyanın iyice kuruması beklenir.
  • Boyama işlemi bitip cam kuruduktan sonra vernik uygulanır.
  • Yıkanınca çıkmaması için ve boyanın daha dayanıklı olması için son kat vernik olarak uygulanmalıdır.

Akrilik Boya ile Cam Boyama

akrilik boya ile cam boyama

Akrilik boya ile cam boyanır mı? Evet, cam boyama sanatında en çok tercih edilen boyaların başında su bazlı akrilik boya geliyor. Masa, şişe, kavanoz ve vazo gibi tüm cam eşyaların boyanması için akrilik boya uygun bir boya çeşitidir. Farklı renklerde akrilik boya kullanarak cam eşyaları dilediğiniz gibi boyayabilirsiniz.

Akrilik boya ile cam boyamak için:

  • Boyanacak olan cam eşyayı iyice temizleyin ve kurumasını bekleyin.
  • Kıl fırçayı dilediğiniz renk akrilik boyanın içerisine batırarak camı boyama başlayın.
  • İki kat boyama yapın ve her kat arasında boyanın tamamen kurumasını bekleyin.
  • Cam boyama esnasında desen oluşturmak istiyorsanız sticker etiket kullanabilirsiniz.
  • Son olarak vernik uygulayarak boyanın daha dayanıklı olmasını sağlayabilirsiniz.

Akrilik boya ile cam kavanoz, bardak, şişe, masa ve vazo gibi tüm eşyaları boyayabilirsiniz. Kullanmadığınız cam eşyaları bu sayede bir dekoratif ürüne dönüştürebilirsiniz. Geri dönüşüm ile hem camlar çöpe gitmemiş olacak hemde eviniz için muhteşem bir obje oluşturmuş olacaksanız.

Sprey Boya ile Cam Boyama

sprey boya ile cam boyama

Sprey boya ile cam eşyaların tamamı boyanabilir. Sprey boya, kullanımı kolay olduğu içim cam boyama işleminde sıklıkla tercih edilen bir boyadır. Cam eşyadan 25-30 cm uzaklıktan püskürterek uygulanan sprey boya ile olumlu sonuçlar alınır.

Sprey boya ile cam boyama işlemine başlamadan önce cam eşyayı temizleyerek kir ve lekelerden arındırın. Sonrasında 25-30 cm uzaklıktan püskürterek boyama işlemine başlayın. Ortalama 30 dakika sonra ikinci kat boyayı uygulamaya geçebilirsiniz. Boyama işlemi tamamlandıktan sonra sprey verdik uygulayarak dayanıklılığını arttırabilirsiniz.

Sprey boya ile cam şişe, vazo, masa, bardak gibi camdan yapılan tüm eşyaları kolaylıkla boyayabilirsiniz. Sprey boya ile boyamak kolay olduğu için insanlar tarafından tercih ediliyor. Unutulmaması gereken şey sprey boya uygulanırken açık alanda uygulanmasıdır.

Kavanoz Süsleme Fikirleri

Cam Masa Nasıl Boyanır?

cam masa boyama

Eskiyen veya renginden sıkıldığınız cam masalarınızı akrilik veya sprey boya kullanarak dilediğiniz renge boyayabilirsiniz. Kısa bir sürede masasını yenilemek isteyenler boyama işlemini kendileri yaparak yenileyebilirler.

Cam masayı boyamak için:

  • Cam masanın üzerini temizleyerek kir ve lekelerden arındırdıktan sonra tamamen kurumasını bekleyin.
  • Akrilik boyayı rulo fırça ile cam masaya uygulayın. İlk kat kuruduktan sonra ikinci katı uygulayabilirsiniz.
  • Uyguladığınız boyanın dayanıklılığını arttırmak için vergin uygulayın.
  • Sprey boya kullanacaksanız cam masayı temizledikten sonra spreyi 25-30 cm uzaklıkta tutarak masanın üzerine püskürtün.
  • İkinci katı ortalama 1 saat sonra uygulayabilirsiniz.
  • Son olarak ise sprey vernik uygulayarak cam masanızı yenileyebilirsiniz.
  • Cam boyama desenleri ile masanın üzerinde istediğiniz desenleri oluşturabilirsiniz.

Kavanoz boyama, şişe boyama, vazo boyama ve masa boyama ile ilgili bilgi edinmek istiyorsanız, Youtube üzerinden paylaşılan onlarca anlatımlı videolar bulunuyor. Bu videoları izleyerek hem boyama tekniklerini hemde hangi malzemeleri nasıl kullanacağınızı rahatlıkla öğrenebilirsiniz.

Yıkanınca Çıkmayan Cam Boyası

Akrilik boya, sprey boya ve cam boyası yıkanınca çıkmaz. Yıkanınca çıkmayan cam boyası olarak Cadence Cam ve Porselen Boyası (Siyah, Kırmızı, Mavi, Sarı, Yeşil, Beyaz vb.) tercih edebilirsiniz. Akrilik Sprey Boya ve Cam Vitray boyası olarak satılan boyalar yıkanınca çıkmaz. Ancak yine de satın almış olduğunuz firmaya boyanın yıkayınca çıkıp çıkmayacağını sorarak bilgi sahibi olabilirsiniz.

Polisan Sprey Buzlu Cam Efekti Boyası

Polisan markası tarafından üretilen Sprey Buzlu Cam Efekti Boyası şeffaf cam yüzeylerin boyanmasında kullanılır. Cam eşyalara buzlu cam efekti verilmesi için tercih edilen bu boya ile cam eşyalar boyanarak dekoratif bir görünüm elde edilebilir. Şeffaf cam ürünlerde buzlu cam efekti oluşturmak istiyorsanız bu ürünü tercih edebilirsiniz.

Buzlu cam boyası uygulanırken yüzey temizlenerek kir ve lekelerden arındırılır. Sprey boya ortalama 1 dakika çalkalanarak karıştırılır. Ortalama 25cm uzaklıkta tutarak püskürtülerek cam eşya boyanır. Boya uygulaması isteğe göre 2-3 defa uygulanabilir. Her kat uygulama arasına 15-20 dakika boyanın kuruması beklenmelidir. Boyama işlemi bittikten sonra sprey vernik ile boyanın dayanıklılığı arttırılabilir.

Pelin Uslu

Ev dekorasyonu ile ilgili yenilikleri ve trendler hakkında insanlara yardımcı olacak konulara yer veriyorum. İç Mimarlık mezunu olmam nedeni ile konulara hakim biri olarak yayınlamış olduğum içeriklerle, ev dekorasyonu konusunda yardımcı olmak için buradayım. Salon, mutfak, yatak odası ve bir evin diğer tüm alanları için bulabileceğiniz harika dekorasyon fikirlerinden yararlanabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu