Balkon-Bahçe

Lilyum Çiçeği Bakımı

Lilyum Çiçeği Bakımı son derece önemlidir. Lilyum çiçeği hem Doğu hem batı kültürlerinde kutsal olarak kabul edilmektedir. Lilyum çiçeğinin anlamı saflık ve masumiyetle ilişkilendirilir. Lilyum çiçekleri sıklıkla düğün törenlerinde tercih edildiği gibi yeni doğan bebeklerin kutlamasında da tercih edilen bir çiçektir. Peki, Lilyum Çiçeği Bakımı nasıl yapılmalı?

Lilyum Çiçeği Bakımı

Lilyum Çiçeğinin Evde Bakımı

Lilyum çiçeği bakımında toprak seçimi ve sulama yöntemleri hakkında dikkat etmeniz gereken hususlar vardır. Narin bir çiçek olan lilyum çiçeğine bakarken hassas olmanız gerekir. Özellikle bahar aylarında bakımının eksik edilmemesi çiçeğinizin sağlıklı büyümesine katkı sağlar. Lilyum çiçeğinin evde bakımı konusunu maddeler halinde inceleyelim.

Sulama

Sürekli olarak sulamayı ihmal etmemeniz gereken bitki olan Lilyum suyu seven bir bitki türüdür. Toprak daima nemli kalmalıdır, bunun nedeni lilyum çiçeğinin çiçek açabilmesi için suya ihtiyaç duymasıdır. Sulama konusunu gözden kaçırdığınız takdirde çiçeğimizin çürümesine veya solmasına neden olabiliriz.

Lilyum çiçeği bakımı sırasında sulama işlemine önemli ölçüde dikkat etmeniz gerekmektedir. Nedeni lilyum çiçeği her gün su isteyen bir bitki türüdür. Bu yüzden düzenli aralıklarla sulama yaparak lilyum çiçeğinin gelişim sağlamasına katkıda bulunursunuz. Sulama işlemini köklerinden yapmanız daha doğru olacaktır.

Konumlandırma

Lilyum çiçekleri yarı gölgeli alanları severler, güneş ışığına direk olarak maruz kalmaktan hoşlanmazlar. Bu yüzden güneş ışığını doğrudan alacak şekilde konumlandırılmaması önerilmektedir. Konumlandırmayı doğru yaptığınız taktirde uzun yıllar yaşayabilecek bir bitki türüdür.

Lilyum Çiçeği Bakımı
Lilyum Çiçeği Bakımı

Lilyum Çiçeği Özellikleri

Lilyum çiçeğinin özellikleri nelerdir? sorusunun cevabını aşağıda maddeler halinde sıralayabiliriz;

  • Lilyum çiçeğinin pembe beyaz sarı ve renkleri bulunmaktadır.
  • Lilyum çiçeğinin gövdesinin çapı 15 santimetre civarındadır.
  •  Lilyum çiçeğinin çeşitleri arasında en fazla koku veren rengi beyazdır. Bu yüzden daha fazla tercih sebebi olmaktadır.
  •  Lilyum çiçeğinin uzunluğu 90 santimetreye kadar çıkabilmektedir.

Lilyum Çiçeği Çoğaltılması

Lilyum çiçeğinin çoğaltılması oldukça basit bir işlemdir. Köklerden ayırma işlemi yaptığınız takdirde kök kısmı soğanlı olduğu için rahatlıkla çoğaltma işlemi yapılmaktadır. En uygun ekim zamanı sonbahar aylarıdır.

Bu aylarda Lilyum soğanını ekerseniz eğer Lilyum bitkiniz oldukça sağlıklı bir büyüme gösterecektir. Lilyum  çiçeğinin çoğaltılması konusunda en önemli nokta soğan kısımlarını vakit geçirmeden dikmeniz gerekmektedir. Çünkü soğan kısımlarını bekletirseniz eğer ne kadar bekletirseniz o kadar zarar görmesine neden olacaksınız.

Lilyum Çiçeğinin Saksıya Dikilmesi

Lilyum çiçeğinin saksıya dikilmesi konusunda dikkat etmeniz gereken şey saksı seçimidir. Saksı seçimini dikerken 4 parmak boşluk kalacak şekilde olan bir saksı seçmeniz yeterli olacaktır.Dikim işlemine başlamadan önce uygun saksıya toprağın yarısını doldurmanız gerekmektedir. Dikim yapacağınız toprak gevşek dokuda olmalıdır.

Lilyum soğanının Filizlenmiş kısmını toprağın içerisine yukarıya doğru gelecek şekilde yerleştirin ve toprağın üzerini kapatın. Toprağın üzerini çok fazla sıkı şekilde kapatmamalısınız. Son olarak sulama işlemini yapabilirsiniz. Dikim işlemini anlattığımız şekilde tamamlamanız halinde lilyum çiçeğinize doğru bir yaşam alanı sunmuş olacaksınız.

Video kaynağı

Aslı Korkmaz

Doğa ve çiçekler konusunda tutkulu bir yazarım. Yazılarımda, çiçeklerin bakımı ve çoğaltılması hakkında bilgi vermek, okuyucularımın hayatlarına renk katmak için elimden geleni yapıyorum. Uzun yıllardır çiçek yetiştiriyorum ve her zaman yeni çiçek türleri ve bahçe tasarımları denemeye açığım. Yazılarımda, çiçeklerin bakımları, çeşitleri, çoğaltılması ve hastalıklarla mücadeleyi ele alıyorum. Umarım yazılarımda keyifli vakit geçirirsiniz!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu