Nasıl Yapılır

Plastik Ne ile Nasıl Yapıştırılır?

Plastik yapıştırıcı ile plastik-plastik veya metal plastik yapıştırma işlemi yapabilirsiniz. Peki plastik neyle ve ve nasıl yapıştırılır?

Plastik yapıştırıcılar oyuncaklardan mutfak gereçlerine, araba malzemelerinden bilgisayara kadar sayısız alanda kullanılmaktadır. Plastik türleri için çeşitli yapıştırıcılar vardır. Herhangi bir plastik parçasını doğru yapıştırıcıyı kullanarak yapıştırabilirsiniz. Kuvvetli yapıştırılar plastik parçalarını birbirine yapıştırarak kırılan malzemeyi kullanılabilir hale getirir. Ancak doğru yapıştırıcı kullanılmadığı zaman parçalar birbirine bağlanamadığından dolayı yapıştırma işlemi başarısız olabilir. Kullanılacak olan yapıştırıcının plastik türüne göre tercih edilmesi gerekmektedir.

Eğer kopan şey ayakkabınızın tabanıysa en iyi ayakkabı yapıştırıcısı markası listesinden bir yapıştırıcı fikri alabilirsiniz.

Plastiği En İyi Ne Yapıştırır?

plastik neyle yapışır

Günlük olarak kullanmış olduğumuz eşyaların bir çoğu plastikten yapılmıştır ve bunlar zaman zaman kırılabiliyor. Plastik parçalarını birbiri ile yapıştırmak için yapıştırıcılar kullanılmaktadır. Ancak tüm plastikler aynı özellikte olmadığı için her yapıştırıcı her plastikte iyi sonuç vermez. Kullanılacak olan yapıştırıcı plastik türüne göre değişiklik gösterebilir. Bazı plastikler için solvent bazlı yapıştırıcılar kullanılır, bazıları için ise epoksi bazlı yapıştırıcılar gerekmektedir.

Yumuşak Plastikler

Yumuşak plastik parçalarını birbirine yapıştırmak için kontakt yapıştırıcıları tercih edebilirsiniz. Markalar tarafından üretilen onlarca farklı yumuşak plastik yapıştırıcısı bulunuyor. Yumuşak plastik yapıştırıcılarından bazıları:

  • Uhu Unıversal Plastik Plastik Yapıştırıcısı
  • Pattex Metal Plastik Cam Yapıştırıcı
  • Würth Plastik Yapıştırıcı
  • Bison Sert Plastik Yapıştırıcı
  • Derby Kontakt Yapıştırıcı
  • 404 Plastik Çelik Yapıştırıcısı

Sert Plastikler

Sert plastikler için genellikle epoksi yapıştırıcılar tercih edilir. Epoksi yapıştırıcılar su, ısı ve neme dayanıklı olduğu için en son tercih edilen yapıştırıcıdır. Sert plastik yapıştırıcılarından bazıları:

  • Selsil Enjektör Tip Plastik Yapıştırıcı 
  • Akfix R306 Sert Plastik Yapıştırıcı
  • Pattex Güçlü Epoksi Yapıştırıcı
  • Selsil Epoksi Yapıştırıcı
  • Uhu Hızlı Epoksi Yapıştırıcı

Plastik Nasıl Yapıştırılır?

İki parça plastiği birbirine yapıştırmak için güçlü plastik yapıştırıcı seçmelisiniz. Plastik yapıştırma işlemi için göz önünde bulundurmanız gereken bazı faktörler vardır. İşte plastik yapıştırma adımları:

  • Yüzeyleri Temizleyin: Plastik parçaları yapıştırma işlemine geçmeden kırılan bölgeleri iyice temizleyin. Temizledikten sonra nemli kalmaması için kuru bir bez ile silin.
  • Zımparalayın: Parçaların kırık bölgelerinin iyice tutunması için zımparalayın. Pürüzsüz bir yüzeyin yapışması daha sağlıklı olacaktır.
  • Karışımı Hazırlayın: Epoksi yapıştırıcılar genellikle iki farklı tüpten oluşur. Biri yapıştırıcı diğeri ise sertleştiricidir. Uygulamaya geçmeden önce karışımı hazırlayın.
  • Yapıştırma İşlemi: Yapıştırıcıyı bir parçanın yüzeyini tamamen kaplayacak şekilde sürün.
  • Sıkılaştırın: Parçaları birbirine değdirerek sıkılaştırın.
  • Taşan Yapıştırıcıyı Temizleyin: Plastik parçalar sıkılaştırıldığı zaman fazla olan yapıştırıcı taşacaktır. Bunları temizleyin.
  • En Son Zımparalayın: Tamamen kuruma işlemi gerçekleştikten sonra yapıştırıcı uygulanan bölgenin üstünü zımpara ile iyice temizleyin.

Metal Plastik Yapıştırma

Özel olarak üretilen plastik yapıştırıcılar kullanarak metal ile plastiği birbirine yapıştırabilirsiniz. Metal ile plastiği yapıştırmak için genellikle mastik silikon, epoksi yapıştırıcı, iran yapıştırıcısı tercih edilir. Epoksi yapıştırıcılar parçaların hızlı ve güçlü bir şekilde yapışmasını sağlar. Pattex, Akfix ve Selsil gibi bir çok epoksi yapıştırıcı satan marka vardır. Size en yakın yapı markette bulabileceğiniz ürünlerdir.

Metal plastik yapıştırma işleminde dikkat etmeniz gereken şey yüzeylerin temiz ve zımparalanmış olmasıdır. Ayrıca yapıştırma işleminden sonra parçalara bası uygulanırsa yapıştırma işlemi daha fazla başarıya ulaşmış olur. 404 Plastik Çelik Yapıştırıcısı güçlü plastik yapıştırıcısı olarak bilinmektedir. Çift tüp yapıştırıcıları kullanarak metal ve plastik parçaları birbirine yapıştırabilirsiniz.

Plastiği Demire Yapıştırma

Plastik parçaları demir parçalara yapıştırmak için kuvvetli yapıştırıcılara ihtiyaç vardır. Eğer plastik ve demir parçaları birbirine yapıştırmak istiyorsanız yapıştırıcı olarak epoksi yapıştırıcıları tercih edebilirsiniz. Küçük demir parçaları için epoksi yapıştırıcılar oldukça iş görecektir. Eğer demir parçası büyükse montaj yapıştırıcılar daha iyi sonuç verecektir. Selsil, Pattex, Akfix gibi markaların montaj yapıştırıcılarına yapı marketlerden ulaşabilirsiniz.

Plastik Tampon Yapıştırma

Plastik tampon yapıştırma işlemi için epoksi yapıştırıcılar tercih edilebilir. Sıcak, soğuk ve nemden etkilenmeyeceği için epoksi yapıştırıcılar iyi bir tercih olacaktır. Çift tüplü epoksileri karıştırıp yüzeye uygulayarak tamponu yapıştırabilirsiniz. Tamponu yapıştırmadan önce çift komponentli epoksi yapıştırıcılar karıştırılır. Bu karışım parçaları birbirine yapıştırmak için kullanılır. Yapıştırma işleminde sıkılaştırma uygulanabilirse daha iyi sonuç alınır.

Pelin Uslu

Ev dekorasyonu ile ilgili yenilikleri ve trendler hakkında insanlara yardımcı olacak konulara yer veriyorum. İç Mimarlık mezunu olmam nedeni ile konulara hakim biri olarak yayınlamış olduğum içeriklerle, ev dekorasyonu konusunda yardımcı olmak için buradayım. Salon, mutfak, yatak odası ve bir evin diğer tüm alanları için bulabileceğiniz harika dekorasyon fikirlerinden yararlanabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu