Nasıl Yapılır

Duvar Çatlakları Nasıl Tamir Edilir?

Boya, sıva veya alçı duvardaki bir çatlağı doğru yöntem ve malzemelerle tamir edebilirsiniz. Duvar çatlak tamiri için harika bir rehber hazırladık.

Duvardaki çatlaklar bazen sadece görüntü kirliliği olabilir veya bazı durumlarda yapıdaki sorunu işaret edebilir. Sorunu çözmeye başlamadan önce, çatlakların nerede oluştuğunu ve neden kaynaklandığını öğrenmek gerekir. Duvarda oluşan çatlaklar bir boya çatlağı olabileceği gibi, yapının genelinde oluşan bir sebepten dolayı duvar çatlağı da olabilir. Bu nedenle çatlağın neden kaynaklandığını öğrenmek soruna daha sağlıklı yaklaşılması için önemli bir konudur.

duvar çatlağı

Duvardaki çatlaklar kötü görünür, fakat bir evdeki ciddi sorunları işaret ediyor olabilir. Duvardaki çatlağın nedenini belirlemek, çatlağın düzgün bir şekilde kapatılmasına yardımcı olur. Öncelikle çatlağın boya, alçı veya duvar gibi alanların hangisinde meydana geldiği kontrol edilmelidir. Boyada gerçekleşen bir çatlama basittir ancak duvarda oluşan çatlaklar ise yapısal sorunların bir göstergesi olabilir. Boya çatlaklarının tamiri kolay olsa da, duvar çatlaklarının tamiratı biraz daha zordur ve tamir edilmeden önce araştırılması gerekir.

Duvarda oluşan çatlakların en yaygın nedenlerini ve tamir işleminin nasıl yapılacağını anlatan ayrıntılı bir rehber hazırladık. Bu rehberde çatlakların neden oluşabileceğinizi ve nasıl tamir edileceğini öğrenebilirsiniz.

Duvardaki Çatlaklar Neden Oluşur?

duvar çatlak tamiri

Duvar çatlaklarının meydana gelmesinde bir çok farklı neden olabilir. Çatlağın neden oluştuğunun öğrenilmesi tamir işlemleri açısından daha sağılıklı olacaktır. İşte duvar çatlaklarına en çok neden olan konular:

Yeni Binanın Oturması

Eğer bina yeni ise, temel oturdukça çatlaklar meydana gelebilir. Temel oturmasından kaynaklanan çatlaklar genellikle ince çatlaklardır. Çatlak tamiri yapıldıktan sonra çatlamalar devam ediyorsa, bir yapı mühendisi ile görüşerek sorunun neden kaynaklandığını öğrenmek gerekebilir.

Alçı Çekmesi

Duvarda oluşan çatlakların en büyük nedenlerinden biri alçı çekmesidir. Alçının kuruması ile birlikte nem kaybı oluşacağı için çatlaklar oluşabilir. Bu durum korkulacak bir durum değildir. Çatlaklar alçı ile tamir edilebilir. Eğer kış aylarında alçı çekilmişse muhtemelen çatlaklar oluşacaktır. Çatlak tamir işlemini yaz aylarında yaparsanız kuruma erken gerçekleşeceği için çatlama sorununu ortadan kaldırabilirsiniz.

Rutubet ve Nem

Rutubet ve nem duvarlarda küflenme oluşturacağı gibi çatlamalara da neden olabilir. Isı yalıtımı olmayan veya su tesisatında sıkıntı olan evlerde rutubet ve nem oluşabilir Bu oluşan rutubet ve nem zamanla duvarlarda ve tavanda çatlaklara neden olabilir. Bu durumda ilk olarak yapılması gereken şey rutubete neden olan sorunu ortadan kaldırmak. Ardından alçı kullanarak çatlaklar kapatılabilir. Su Çeken Rutubetli Duvara Ne Yapılır yazısında rutubeti önlemenin yöntemlerini öğrenebilirsiniz.

Büzülme ve Genleşme

Yeni yapılarda bir süre sonra ısı ve nem değişikliklerinden dolayı büzülme ve genleşme meydana gelir. Büzülme ve genleşme nedeni ile bir süre sonra boyada veya alçı sıvada kılcal çatlaklar ortaya çıkar. Sıcak havalarda alçı uygulaması ile çatlakları kapatabilirsiniz.

Depremler ve Titreşimler

Evde oluşan hareketler duvarda çatlaklar oluşturabilir. Deprem etkisiyle beraber çatlaklar meydana gelebilir. Depremden sonra oluşacak çatlakların yapısal hasara neden olup olmadığı araştırılmalıdır.

Düşük Kaliteli Boya

Kalitesiz boya ile boyanan duvarlarda bir süre sonra çatlaklar oluşabilir. Ayrıca her katta farklı boya kullanıldığı zaman çatlama riski artacaktır. Boyayı uygulayan ustanın doğru yöntemleri kullanmaması nedeniyle de çatlak meydana gelebilir. Kaliteli boya ve işini iyi yapan bir ustanın boyamış olduğu duvarlardaki boyanın çatlama ihtimali daha düşüktür.

Kötü Uygulanan Alçı

Alçı uygulandıktan sonra boyaya geçmeden önce iyice kuruması beklenmelidir. Kurumadan boya yapılması durumunda zamanla çatlamalar meydana gelebilir. Eğer boyalarda çatlamar varsa bu iyi kurumayan alçıdan kaynaklanmış olabilir.

Evin Uzun Süre Boş Kalması

Evin uzun süre boş kalmasından dolayı iyi havalanmadığında duvarlarda ve tavanda çatlaklar meydana gelebilir. Bu durumda yapmanız gereken tek şey evi düzenli olarak havalandırmaktır.

Temel Hasarı

Evin temelinin hasar görmesinden dolayı duvarda çatlaklat meydana gelebilir. Büyük çatlaklar görüyorsanız kesinlikle evinizi bir yapı mühendisine kontrol ettirmelisiniz.

Pencere Kenarlarına Hangi Silikon Çekilir?

duvar çatlağı tamiri

İnce Çizgi Duvar Çatlakları Nasıl Kapatılır?

Sıva çatlağı da olarak bilinen ince çizgi halindeki çatlakları alçı ile kapatabilirsiniz. Duvardaki çatlakları kapatmak için, çatlağı boydan spatula yardımıyla kazıyın. Çatlak biraz aralandığı zaman tamir işlemi kolaylaşacaktır. Çatlaklara alçı veya dolgu macunu uygulayın ve tamamen kurumasını bekleyin. Uygulanan alçının kurumasının ardından alanın tamamen pürüzsüz olması için zımparalama işlemi yapın. Son olarak 2 kat boya uygulayarak duvardaki çatlakları tamir edebilirsiniz.

Alçı Duvar Çatlağı Nasıl Tamir Edilir?

Alçı duvaraki çatlakları derz dolgu veya alçı ile kapatabilirsiniz. İlk olarak spatula yardımıyla çatlak olan alanları kazıyın. Parçalanmış olan alçıları, çatlak arasındaki toz ve kalıntıları temizleyin.  Derz bandı ile bantlamadan önce çatlağı bir dolgu macunu ile doldurabilirsiniz. Çatlak hizasında olacak şekilde derz bandını çekin. Alçı veya derz dolgu macununu çatlak aralarına uygulayın. Alçı tamamen kuruduktan sonra hafifçe zımparalayın. Son olarak 2 kat duvar boyası uygulaması ile alçı duvar çatlağını tamir edebilirsiniz.

Derin Duvar Çatlakları Nasıl Tamir Edilir?

Derin duvar çatlaklarını tamir etmeden önce çatlakların neyden kaynaklandığı öğrenmek için bir yapı mühendisi ile görüşebilirsiniz. Binada oturmak güvenli ve tamir işlemi yapılabilir denildiği zaman duvardaki çatlakları alçı ile kapatabilirsiniz.

Duvar çatlaklarını spatula ile kazıyarak aralayın. Toz ve kalıntıları temizleyin. Çatlağın içerisini alçı dolgu ile doldurun. Üzerine derz bandını uyguladıktan sonra bir kat daha alçı uygulaması yapın. Alçı tamamen kuruduktan sonra yüzeyi zımparalayın. Son olarak iki kat boya uygulaması ile duvaraki derin çatlakları kapatabilirsiniz.

Mastik Kullanarak Duvar Çatlağı Tamiri Nasıl Yapılır?

Duvar çatlaklarının aralarını doldurmak için mastik kullanılabilir. Isıya ve neme karşı dayanıklı ve boyanabilir olması nedeniyle duvardaki çatlakları kapatmak için kullanılabilir. Spatula ile çatlak aralanır ve alan toz ve kirlerden arındırılır. Çatlakların içerisine mastik silikon düzgün ve pürüzsüz bir şekilde uygulanır. Boyama yapılarak çatlakların kötü görüntüsü ortadan kaldırılır.

En İyi 10 Silikon Markaları Listesi

Duvardaki Çatlağın Ciddi Olup Olmadığını Nasıl Anlarsınız?

Duvardaki çatlakların ciddi olup olmadığını anlamak için çatlağın büyüklüğü ve hangi yöne doğru olduğuna bakılmalıdır. Duvarlardaki ince çizgiler genellikle boya veya alçı çatlamalarından kaynaklanmaktadır. Bunların tamiri oldukça kolaydır.

Duvardaki büyük çatlaklar ise yapıdaki bir sorunu işaret edebilir. Bu durumda çatlağın neden olduğu şey araştırılmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu