Kuruyan Çimler Nasıl Canlanır ve Yeşillenir?
Kuruyan çimler nasıl canlanır ve yeşillenir konusunda doğru adım atabilmeniz için yapmanız gerekenleri sıraladık. Uygun tekniklerle çimleri canlandırıp yeşillendirebilirsiniz.
Kuruyan çimleri canlandırmak için ilk adım, çimlerin neden kuruduğunu anlamaktır. Sorunun kaynağını öğrendikten sonra, kurumuş çimleri yeniden yeşillendirmek için doğru adımları atabilirsiniz. Ancak, çimler tamamen kuruyup öldüyse, yeniden canlandırmak mümkün değildir. Bununla birlikte, sararan veya kahverengiye dönüşen çimleri yeşillendirebilirsiniz. Kuruyan çimleri canlandırmanın en kolay yolu nem dengesini sağlamaktır. Toprağı havalandırmak, gerekli sulamayı sağlamak, kurumuş alanlara yeni çim ekmek ve zararlıları yok etmek çimleri canlandırmak için kullanılan başlıca yöntemlerdir.
Çimler Neden Sararır?
Çimlerin sararmasına ve kurumasına neden olan bir çok farklı neden vardır. Bunların başında hayvan idrarı, yanlış ve yetersiz sulama, aşırı gübre, çim hastalıkları ve yanlış kesim gelmektedir. Çimlerin neden sarardığını öğrendikten sonra doğru uygulamalar yapılarak sararmanın ve kurumanın önüne geçilebilirsiniz. Yemyeşil çimlere sahip olabilmek için çim bakımı oldukça önemli bir konudur.
Çimlerin sararmasının nedenlerini ve bunu nasıl düzeltebileceğinizi aşağıda madde madde öğrenebilirsiniz.
Hayvan İdrarı
Hayvanların idrarı çimlerin en büyük düşmanıdır. Kedi ve köpeklerin çimlerin üzerine idrar yapması sonucunda sararmalar meydana gelebilir. Eğer köpeğin çime idrar yaptığını gördüyseniz bölgeyi hemen bol suyla yıkamalısınız. İdrar çim üzerinde sarı ve kahverengi lekeler oluşturmaktadır.
Yanlış ve Yetersiz Sulama
Yanlış sulama çim hastalıklarına neden olabileceği için doğru zamanda ve doğru oranda sulama yapılması gerekmektedir. Sulama genellikle sabah yapılmalıdır. Aşırı sulama yapılırsa, çimlerin kök gelişimi yavaşlar. Aşırı sulama sonucunda kökler yeterli besin ve oksijenden faydalanamayacağı için sararmalara neden olacaktır. Ayrıca mantar hastalıkları ve böceklenmeye de neden olur. Kökleri suya boğmadan sulama yapılmalıdır.
Aşırı Gübre
Çimler için çok fazla kullanılan gübre sararmaların oluşmasına ve kurumaya neden olacaktır. Bu nedenle fazla gübre uygulamasından kaçınılmalıdır.
Çim Hastalıkları
Çim hastalıkları sarı ve kahverengi lekeler oluşturabilir, aynı zamanda çimleri kurutabilir. Çim mantarı, böcekler, kök hastalıkları gibi hastalıklar sararma belirtileri ortaya koyar. Kış aylarındaki donlar, aşırı yağış sonucu nem oranının değişmesi sarartılar meydana getirebilir. Besin eksikliğinden dolayı çimlere hastalık düşebilir.
Yanlış Çim Kullanımı
Bölgenin iklimine uygun çim ekilmemesi durumunda çimler kuruyabilir. Bu nedenle doğru çim ekilmesi oldukça önemlidir.
Yanlış Kesim
Çimlerin yanlış kesilmesi sararmasına ve kurumasına neden olabilir. Çimleri çok kısa keserseniz sararabilir. Bu nedenle çimleri keseceğiniz zaman bir kaç santim yukarıdan kesmelisiniz. Çimleri yüksek kestiğiniz zaman yeterli neme sahip olacağı için sararma olmayacaktır.
Kuruyan Çimler Nasıl Canlanır?
Yeşil çimleri yetiştirmek kolay bir iş değildir. Oldukça titiz bir iş olan çim yetiştirmek, doğru uygulamalar yapılmadığı zaman kötü sonuçlar ortaya çıkabilir. Çimlerin kurumasının ve sararmasının bir çok farklı nedeni vardır. Hayvan idrarları, aşırı sulama, aşırı gübre, çim hastalıkları ve yanlış kesim gibi bir çok farklı neden çimlerin kurumasına ve sararmasına neden olabilir. Tamamen ölmüş olan çimleri canlandırmak mümkün değildir, ancak bazı nedenlerden dolayı uykuya dalmış olan çimler canlandırılabilir. Çimler tamamen kurumadıysa canlandırmanın yolları vardır.
Tamamen kurumuş olan çimleri canlandırmanın bir yolu yoktur. Ancak sararmış olan ve kuru görünen çimler aslına uykuda olabilir. Çimi elinizle tutarak çekmeye çalışın eğer çimler kolay çıkmıyorsa muhtemelen uykudadır. Bu durumda çimlerinizi tekrar canlandırabilirsiniz. Eğer üst bölümler sarı veya kahverengi, alt bölümler yeşil ise aşağıdaki uygulamalar ile çimlerinizi canlandırabilirsiniz.
Kuruyan çimleri canlandırmak için:
- Çimleri Havalandırın
- Doğru Zamanda Yeterli Sulama Yapın
- Çim Hastalıkları İçin Önlem Alın
- Besin Eksikliğini Giderin
- Çimleri Doğru Kesin
- Kurumuş Çimlerin Yerine Yenisini Ekin
Çimleri Havalandırın
Çimlerinizin daha sağlıklı büyümesi için havalandırın. Kökler oksijene ihtiyaç duyduğu için havalandırma ile daha sağlıklı büyüme sağlanabilir. Eğer çimler havalanmaz ise sararmalar meydana gelecektir. Çimleri canlandırmanın en iyi yolu aralıklı delikler açarak oksijen girişini sağlamaktır.
Doğru Zamanda Yeterli Sulama Yapın
Çimler doğru zamanda ve yeterli miktarda sulanmazsa sararmalar ve kurumalar meydana gelebilir. Sulama sabah ve akşam serininde yapılmalıdır. Ayrıca çim kökleri suya boğulmamalı ve yeterince sulanmalıdır. Güneşte sulanan çimlerde mantar hastalıkları ortaya çıkabilir. Oluşan mantar hastalıkları sararmaya ve kurumaya neden olacaktır.
Çim Hastalıkları İçin Önlem Alın
Çimlerin kurumasına neden olan şey hastalık olabilir. Sararmalar ve kurumalar bir hastalıktan dolayı oluşmuşsa uygun ilaçlar kullanılmalıdır. Mantar hastalıklarının önüne geçilerek çimler canlandırılabilir.
Besin Eksikliğini Giderin
Çimler besinlerden eksik olabilir. Bu nedenle çimler için özel olarak üretilen gübrelerden kullanabilirsiniz. Aşırı gübre kullanımından kaçınmazsanız sararma oluşacaktır.
Çimleri Doğru Kesin
Çimleri doğru boyutta kesmezseniz sararmalar ve kurumalar meydana gelebilir. Çimleri 2-3 yükseklikte keserek sararmasını engelleyebilirsiniz. Derinden kesmeniz köklere zarar verebileceği için kurutabilir.
Kurumuş Çimlerin Yerine Yenisini Ekin
Eğer çim tamamen kurumuşsa yerine yenisini ekebilirsiniz. Eğer kuruyan çim yerine yenisini ekecekseniz etkilenen alana eşit şekilde ekim yapın. Bir süre sonra ekmiş olduğunuz çimler yeşerir ve alanınız yemyeşil görünür.
Sararan Çim Nasıl Yeşerir?
Sararan çimler eğer kökten kurumadıysa onları tekrardan canlandırabilirsiniz. Çimlerin sararmasına neden olan etkenleri bulduktan sonra önlem alarak çimlerin tekrar yeşermesin sağlayabilirsiniz.
Sararan çimleri yeşertmek için:
- Çimlerin tamamen kurumadığından emin olun.
- Zamanında yeterli sulama yapın.
- Çimlerde besin eksikliği varsa gübre uygulayın.
- Çim köklerine delikler açarak havalanmasını sağlayın.
- Çimleri biçerken 2-3 cm yükseklikten biçmeye özen gösterin.
- Hayvan idrarından uzak tutun.
- Çim hastalıkları için ilaç uygulaması yapın.
- Seyrek olan alanlara yeni çim ekmeye başlayın.
Çimlerin Kuruduğunu veya Uykuda Olduğunu Nasıl Anlarım?
Sararan çimleri canlandırmak için tamamen öldüğünü veya uykuda olduğunu anlamak gerekir. Kökünden kurumuş olan çimleri canlandırmak mümkün değildir. Ancak uykuda olan ve kökü kurumamış olan çimleri yeşertmek mümkündür.
Çimlerin kuruyup veya uykuda olup olmadığını anlamak için:
- Elinizle bir tutam çimi tutun ve çekmeye çalışın, eğer bir direnç ile karşılaşıyorsanız çim uykudadır, direnç ile karşılaşmıyorsanız ve çim hemen elinize geliyorsa kökünden kurumuştur.
- Kökünden kuruyan çin tamamen ölmüştür ve canlandırmak mümkün değildir. Bu durumda yapılacak olan tek şey yerine yenisini ekmek olacaktır.
Seyrek Çim Nasıl Sıklaşır?
Çimlerin daha sağlıklı, gür ve güzel görünmesi için bakım oldukça önemlidir. Doğru sulama, kesim, gübre, zararlılardan arındırma ve havalandırma gibi uygulamalar ile yemyeşil çimlere sahip olabilir. Ancak bazı durumlarda çimlerin kurumasından dolayı seyreklikler oluşmaktadır. Bu seyreklikleri gidermek için yeni çim ekimi yapılması gerekmektedir.
Seyrek çimi sıkılaştırmak için:
- Düzenli biçme – Çimlerin düzenli olarak biçilmesi daha sağlıklı olarak büyümesini ve köklerin gelişmesini sağlar.
- Gübreleme – Çim gübresi ideal besin dengesi sağlayacağı için yemyeşil ve sık çimlere sahip olmanızı sağlayacaktır.
- Su – Düzenli ve yeterli miktarda sulama yaparak çimlerin gür ve sağlıklı bir şekilde yetişmesini sağlayabilirsiniz. Aşırı ve eksik sulamadan kaçınmalısınız.
- Yabani Otlar – Yabani otları kontrol altına alarak çimlerin daha sağlıklı büyümesi sağlanabilir. Aksi halde otlar çimlerin güneş ışığından ve besinlerden faydalanmasını engelleyecektir.
- Çim Hastalıkları – Sararmalar ve kuruma çim hastalıklarından kaynaklanmışsa ilaçlama yapılması gerekir.