Evler

100 m2 Çatı Maliyeti 2024 

Çatı maliyeti inşaatın yapıldığı bölgeye, işçilik ve malzeme kalitesine bağlı olarak değişir. Ayrıca çatı alanı büyüdükçe birim maliyette artış olur. Çatı alanı ise çatının eğimine ve şekline göre değişir. Bu nedenle maliyet hesaplanırken, en üst katın tabandaki beton döşemesi alanı değil, çatının kendi yüzey alanı dikkate alınır.

Çatı maliyeti hesaplanırken, çatının yüzey alanı yanı sıra malzeme seçimi, çatı kaplama türü, çatı sistemleri, yalıtım, işçilik maliyetleri ve bölgesel faktörler gibi birçok faktör dikkate alınır. Bu nedenle, çatı maliyeti projeye ve özelliklere bağlı olarak büyük farklılıklar gösterir. Bir inşaat projesinde çatı maliyetini belirlemek için, genellikle bir uzman veya inşaat mühendisi tarafından detaylı bir hesaplama yapılır.

Çatı maliyetleri birçok faktöre bağlı olarak değişir. Bölgenizdeki malzeme fiyatları, işçilik maliyetleri, çatının özellikleri, tercih ettiğiniz kiremit türü ve diğer ek öğeler maliyeti doğrudan etkiler. Ayrıca, zamanla malzeme fiyatları ve işçilik maliyetleri değişebileceğinden, yaklaşık maliyetler zamanla değişecektir.

Ahşap çatı, demir profil çatı, şıngıl çatı ve trapez çatı gibi çeşitli çatı türleri vardır. Aşağıda bu çatı türlerinin yaklaşık maliyetleri belirtilmiştir.

  • Ahşap çatı: 80.000 TL
  • Demir profil çatı: 110.000 TL
  • Şıngıl çatı: 75.000 TL
  • Trapez çatı: 60.000 TL

Bu rakamlar, 100 metrekarelik yüzey alanına sahip olan bir çatı için ortalama fiyatlardır.

100 Metrekare Çatı Maliyeti Hesaplama

Çatı maliyeti hesaplanırken evin metrekaresi üzerinden hesaplama yapılmamalıdır. Çatı alanı, çatının eğimine ve şekline göre değiştiğinden dolayı maliyet hesaplaması çatı alanına göre yapılmalıdır. Gelin şimdi çatı türlerine göre işçilik ve malzeme dahil ortalama maliyetlere bir göz atalım.

Ahşap Oturtma Çatı Maliyeti

ahşap çatı kaplama

Ahşap taşıyıcı iskeletin üzerine OSB levhalar çakılır. Yalıtım malzemesi uygulandıktan sonra klasik turuncu çatı kiremiti uygulanır. Bu sistem nispeten düşük maliyeti nedeniyle en çok uygulanan sistemlerden biridir. Bazı ahşap oturtma çatılarda, daha uzun ömürlü olan ve görselliğin öne çıktığı antrasit renkli beton kiremit uygulanmaktadır. Bugün itibarıyla 100 metrekare yüzey alanlı bir ahşap oturtma klasik çatı yaptırmanın malzeme ve işçilik dahil toplam maliyeti yaklaşık 65.000 TL’dir.

Demir Profil Çatı Maliyeti

demir profil çatı

Demir profil çatı tipi, klasik ahşap oturtma çatı tipine göre daha hafif ve daha estetiktir. Ancak, bu çatı tipinin maliyeti daha fazladır. Demir profil çatıya OSB levha, yalıtım ve kiremit uygulaması yapılır. Malzeme ve işçilik fiyatı hesaplandığında 100 metrekare yüzey alanlı ev için toplam maliyet ortalama olarak 90.000 TL civarındadır.

Shingle (Şıngıl) Çatı Kaplama Maliyeti

şıngıl çatı kaplama

Yazlık evlerde, teras veya verandalarda kullanılan Shingle (Şıngıl) çatı kaplama, günümüzde popüler bir tercihtir. Ancak, kış aylarında ısı yalıtımı kötü olduğundan dolayı kış aylarının soğuk geçtiği yerlerde yapmak pek mantıklı değildir. Kiremit yerine Şıngıl çatı örtüsü kullanıldığından dolayı çatı ağırlığı azdır. Ahşap karkas üzeri 100 metrekare yüzey alanlı Şıngıl çatı yaptırmanın malzeme ve işçilik dahil toplam maliyeti 55.000 TL civarında olacaktır.

Trapez Çatı Kaplama Maliyeti

trapez çatı kaplama

Trapez çatı kaplama genellikle ahır, depo ve baraka gibi yapılarda uygulanır. Sadece yağmurdan korumak için tercih edilen çatı kaplama yönteminin maliyeti düşüktür. Ahşap karkas üzeri 100 metrekare yüzey alanlı trapez sac çatı yaptırmanın malzeme ve işçilik fiyatı toplam maliyeti ortalama olarak 40.000 TL’dir.

İlginizi çekebilecek konular:

Bims mi? Tuğla mı? Hangisi Tercih Edilmeli?
Tuğla Ölçüleri – Blok, Yığma ve Baca Tuğlaları
100 M2 Müstakil Ev İnşaat Maliyeti
1 Metrekareye Kaç Kiremit Gider?
1 Metrekareye Kaç Tuğla Gider?

Pelin Uslu

Ev dekorasyonu ile ilgili yenilikleri ve trendler hakkında insanlara yardımcı olacak konulara yer veriyorum. İç Mimarlık mezunu olmam nedeni ile konulara hakim biri olarak yayınlamış olduğum içeriklerle, ev dekorasyonu konusunda yardımcı olmak için buradayım. Salon, mutfak, yatak odası ve bir evin diğer tüm alanları için bulabileceğiniz harika dekorasyon fikirlerinden yararlanabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu